Do kraja ožujka 600.000 građana dobit će 221 milijuna kn poticaja za stambenu štednju

Bez autora
Feb 06 2011

Državni poticaji za pretprošlu, 2009. godinu, još nisu sjeli na oko 600.000 računa građana u stambenim štedionicama u Hrvatskoj, a kako sada stvari stoje, to bi se moglo dogoditi tijekom sljedećeg tjedna ili, u najgorem slučaju, krajem ožujka. Iz jedne su nam štedionice kazali da su iz Ministarstva financija s njima kontaktirali u srijedu i zatražili podatke o računu za isplatu poticaja, te da je dosadašnja praksa bila da se novac isplati tjedan dana nakon tog upita. U Ministarstvu financija nisu nam htjeli govoriti o datumima, nego su rezervirano ustvrdili da su konačno svi podaci o stambenoj štednji za 2009. usklađeni i da će novac biti isplaćen u skladu sa Zakonom. A članak Zakona na koji se pozivaju kaže da je Ministarstvo dužno štedionicama isplatiti poticaje u roku od 60 dana od usklađivanja podataka. Koliki je iznos opterećenja za proračun, nismo doznali, vjerojatno se kreće oko 221 milijun kuna, koliko su težili poticaji koji su bili posljednji put isplaćeni, i to u siječnju 2010. za 2008. godinu.

Do kraja ožujka 600.000 građana dobit će 221 milijuna kn poticaja za stambenu štednjuDržavni poticaji za pretprošlu, 2009. godinu, još nisu sjeli na oko 600.000 računa građana u stambenim štedionicama u Hrvatskoj, a kako sada stvari stoje, to bi se moglo dogoditi tijekom sljedećeg tjedna ili, u najgorem slučaju, krajem ožujka.

Iz jedne su nam štedionice kazali da su iz Ministarstva financija s njima kontaktirali u srijedu i zatražili podatke o računu za isplatu poticaja, te da je dosadašnja praksa bila da se novac isplati tjedan dana nakon tog upita.

U Ministarstvu financija nisu nam htjeli govoriti o datumima, nego su rezervirano ustvrdili da su konačno svi podaci o stambenoj štednji za 2009. usklađeni i da će novac biti isplaćen u skladu sa Zakonom.

A članak Zakona na koji se pozivaju kaže da je Ministarstvo dužno štedionicama isplatiti poticaje u roku od 60 dana od usklađivanja podataka. Koliki je iznos opterećenja za proračun, nismo doznali, vjerojatno se kreće oko 221 milijun kuna, koliko su težili poticaji koji su bili posljednji put isplaćeni, i to u siječnju 2010. za 2008. godinu.

Cijele 2009. godine stambeni štediše nisu dobili ni lipe poticaja zbog prenapregnutog proračuna, pa se isplata odgodila za cijelu godinu. Sanja Bach, glasnogovornica Ministarstva financija, kaže da su štedionice tijekom 2010. godine dostavile podatke i zahtjeve za isplatu poticaja za štednju u 2009. godini.

Zatim je Ministarstvo zatražilo da korigiraju i dopune zahtjeve sukladno Zakonu, što su štedionice i učinile krajem prošlog mjeseca. Glasnogovornica veli da su u Ministarstvu hitno kontrolirali primljene, dopunjene zahtjeve štedionica, koji su konačno usklađeni pa se novac može isplatiti sukladno Zakonu.

Iz jedne su nam stambene štedionice tvrdili da se ne radi ni o kakvim kršenjima zakona i propustima, nego da je Ministarstvo tražilo da se usklade podaci jer jedan građanin može imati više štednih računa u više štedionica, ali ima pravo na samo jedan poticaj od maksimalnih 750 kuna godišnje.

Stoga Ministarstvo može zatražiti sređivanje dokumentacije. Inače su u štedionicama bili šturi u odgovorima na naša pitanja zbog čega poticaji kasne i kada bi mogli biti isplaćeni njihovim klijentima. Iz PBZ Stambene štedionice kažu da se od njih nije tražila dopuna zahtjeva i da zasad nemaju nikakve nove informacije o isplatama poticaja.

Iz Prve stambene štedionice vele da imaju 465.000 ugovora o stambenoj štednji, da očekuju isplatu 65 milijuna kuna poticaja za 2009., te da će tijekom veljače Ministarstvu financija poslati zahtjev i podatke za isplatu poticaja za prošlu, 2010. godinu.

U Wüsternotu nisu u mogućnosti odgovoriti ni na jedno naše pitanje, podatke za isplatu poticaja dostavili su na vrijeme i ne znaju na što Ministarstvo konkretno misli, a ono jedino može dati vjerodostojan odgovor o isplati.

Kad sve zbrojimo, štedionice su vrlo oprezne u odgovorima, iako neke nisu iz prve dostavile Ministarstvu pročišćene podatke o štedišama i računima, dok u Ministarstvu kažu da sve ide po zakonu. Tako ispada da je sve za pet, samo štediše u 2011. još čekaju poticaje za 2009. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik